Kamelens filmtips vol 2

Vi kör väl ett lass filmer till!

* Source code (2011)

En amerikansk soldat får, efter sin död(!), i uppdrag att stoppa ett katastrofalt terrordåd i Chicago. Några klipska veteskapsmän har uppfunnit en metod, "source code", som kan använda en död mans hjärna att ta över en lyckligt ovetande människas handlingar, i det här fallet en resäner på tåget som kommer explodera. Den döda soldaten (Jake Gyllenhaal) ska under 8 minuter (hjärnan slutar fungera sen, läkartermer någonting, bla bla, orelevant..) hitta bomben, bombaren och stoppa detta inferno. Hela filmen utspelar sig mer eller mindre under dessa 8 minuter, han bränner nämligen försök efter försök och klockan börjar ticka emot tiden för explossionen. Det hela kompliceras av att han blir förälskad i en annan tågresenär, givetvis.

Spännande och händelserik film med häftig story, bra spelat av Gyllenhaal & C:o. Jag är inget större fan av övernaturliga filmer, men detta är en riktig fullträff som jag rekommenderar varmt.

Betyg: 8/10 kameler

* Åsa-Nisse - Välkom to Knohult (2011)

Nyinspelning om den småländska bonden, som i denna rulle hittar en oljekälla på sin gård. De giriga byborna vill självklart roffa åt sig en del av kakan och detta når ända upp till regeringshuset.

Den fantastiska rollistan, gräddan av den svenska humoreliten var inblandade, gjorde att man fick höga förväntningar, men för att vara ärlig var detta ren och skär dynga. Trots skådespelare som Kjell Bergqvist, Henrik Dorsin och Johan Glans blev "Välkom to Knohult" inget annat än en ordentlig pannkaka. Den hade väl ett par roliga inslag, men en Kjell Bergqvist som varken svär eller får psykbryt och dessutom pratar smålänska blandat med att manuset kan ha skrivits av en 11-åring gör att detta får ses som årets kalkonfilm.

Betyg: 2/10 kameler

* Djävulens advokat (1997)

En ung och samvetslös advokat(Keanu Reeves) krossar allt motstånd i rättsalen och vinner gång på gång till synes helt omöjliga fall. Detta uppmärksammas av en höjdare från New York(Al Pacino) som tar med honom till storstan från landsbygden i Florida. Livet leker för den oövervinnerliga advokaten, pengarna trillar in i en rasande takt, han avancerar i firman och bor i en äckligt lyxig våning i centrala New York med sin fru. Men precis som för så många andra som det går alldeles för bra för, så stiger framgången åt hans huvud och hans relation till den, allt eftersom, galna hustrun, fallerar totalt och han blir en känslokall och cynisk människa som inte bryr sig om något annat än sitt jobb. Samtidigt börjar han undra vem hans chef egentligen är och kommer till insikt att han är anställd av djävulen själv...

Kuslig och raffinerade thriller som inte liknar något annat, Al Pacino är lysande som vanligt och även Keanu Reeves i huvudrollen gör det riktigt bra. Helt klart en sevärd film.

Betyg: 7/10 kamelerKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0