Dialektspecial!

Hejsan alla! Fick nyligen en gigantisk uppenbarelse, har bloggat om saker jag stör mig på i över ett år och har ännu inte ägnat ett inlägg åt dialekter. Jag menar, finns det något mer störande än en jobbig dialekt? Ja, det skulle väl vara Johan Palm och särskrivningar, men dock så är dialekten ett tema som verkligen bör tas upp. Så koka er en kopp kaffe, luta er tillbaks, och njut!

Tänkte börja med att lista de 5 absolut mest störande dialekterna vi har i vårt penisformade land:

1: Skånska

Solklar etta, skånskan är egentligen ingen dialekt utan ett eget, oförståeligt språk som har stora likheter med språket som talas (eller försöker talas) i vårt äckliga grannland Danmark. Den vanliga skånskan är illa nog, snackar vi blatteskånskan som snackas i Rosengård ploppar det genast upp tankar om dödstraffets vara eller icke vara.

2: Stockholmska

Nu snackar vi inte om förortsslusken i Botkyrka eller Huddinge, deras löjliga wannabe Snoop Dog-dialekt är visserligen sorglig den med, men de riktiga rötäggen hittar vi på Östermalm. Pipig, fisförnäm och med en sådan kriminellt överlägsenhet i undertonen att de borde sättas i koncentrationsläger. Bakåtslickade killar med intelligensen i arslet och som kan finnas sprutandes champange på Stureplan, alldeles för "fina" flickor, vars pappor är VD på Sony Ericsson och överklasstanterna på Operan, ja när de öppnar munnen - då blir du förbannad, för att inte säga totalt vansinnig.

3: Östgötska (Mjölby/Linköping/Norrköping)

Alla som har sett Sällskapsresan 1 vet vad jag menar, då det nygifta paret Storch är från staden som Gud glömde, hålornas håla Mjölby. Mjölby är, som ni säkert vet, Sveriges vidrigaste stad, och det gör ju inte saken bättre av att deras dialekt är åt helvete. Gnällig, bonnig och extremt jävla ful.

4: Västgötska

Om vi bortser från Göteborg och Borås så kan man konstatera att västgötskan är urtypen för hur en bonde pratar. Ohövligt, gapigt och deras ord består till synes uteslutande av vokaler, kort och gott så låter det som en brölande ko. Ska också tilläggas att västgötarna använder ord som den normala människan skrotade under medeltiden, såsom "ock" (också) och "skjuv" (???).

5: Gottländska

Totalt oförståeligt, låter som en blandning av isländska och gammelsvenska. Kan också vara rätt störande, framförallt när man är stressad tidiga mornar.

***

Några andra dialekter av stor vikt:

* Göteborgska

En skön, go och avslappnad dialekt som utstrålar livsnjutning. Dock så är det ju fullkomligt omöjligt att ta en göteborgare på allvar.

* Norrländska

En norrlänning pratar inte i onödan och när han väl gör det går det inte undan. Lugn, sansad och extremt skön dialekt, som dessutom innehåller en hel drös av gammelsvenska ord. Börs (plånbok), karameller (godis) och fara (åka, gå, cykla, springa, dra) är bara några exempel. Vi på 4.MP har den enorma äran att ha en riktig urnorrlänning på plutonen, nämligen legendaren från Storuman, vår kära Stenman. När Stenman pratar blir man glad, inget snack!

* Dalamål

En blandning mellan vanlig svenska och norrländska. Precis som det sistnämnda utstrålar dalamålet ett enormt lugn, du bör ha bra tålamod när du pratar med en dalmas. Riktigt mysig och trevlig dialekt som får en att tänka på en öppen brasa och en kopp varm choklad och som förmodligen hade gått vilken italienare som helst på nerverna.

Så, SC Armys dialektspecial är därmed till enda, over and out.


Kommentarer
Postat av: Stenman

Du e allt för gulli Söderby ;) hoho.

2009-11-27 @ 19:32:18
Postat av: Skåne

Vilken tur att du är en tvärtom-indian. Skånskan är det vackraste jag vet.

2009-12-12 @ 13:55:18
Postat av: Günther

WTF! du är ett stort tillskott i 4e MP:s bloggvärld men för i helvete! nu blir jag fan arg. byt plats på dom jobbiga dialekterna och "Några andra dialekter av stor vikt". herregud....

2010-02-05 @ 18:39:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0